Aparati za kavu, Espresso aparati – Mlinci za kavu

Mlinci za kavu - električni, ručni

Starý mlýnek na kávu

U cjelovitoj aromi kave možemo uživati samo koristeći svježe mljevenu kavu. Automatski aparati za kavu će nam samljeti kavu tik prije upotrebe u mlincu koji je sastavni dio aparata, kod aparata za kavu u kapsulama svježu kavu ćemo naći hermetički zatvorenu u odgovarajućim patronama. Problem nastaje kad si vlasnici ručnih espresso aparata i aparata za filter kavu – požele pripremiti šalicu kave kvalitetnog okusa. Teško će to postići bez nabave električnog mlinca za kavu.

Ukoliko kod kuće imate jedan od onih starinskih ručnih mlinaca za kavu, slobodno ga i dalje upotrebljavajte. Ili si možete kupiti električni mlinac za kavu koji će potrebnu dozu za espresso ili filter kavu samljeti umjesto Vas. Koji odabrati?

Postoje dva osnovna tipa električnih mlinaca za kavu:

  • Mlinci za kavu s mlinskim kamenovima
  • Mlinci za kavu s noževima

Mlinci s mlinskim kamenovima

Električni mlinac za kavu s mlinskim kamenovima melje zrna kave „između dva kamena“. U ovom procesu drobljenja iz zrna kave se oslobađa više eteričnih ulja nego kod drugih načina mljevenja zbog čega je i njihov okus kad se potom opare vrućom vodom, puno izraženiji.

Ovaj način mljevenja Vam garantira više manje jednaku veličinu čestica kave – koja biva određena udaljenošću među mlinskim kamenovima. Ovo je vrlo važno, posebno kod pripreme espressa – naime, ukoliko bi kava bila neravnomjerno samljevena, može se začepiti filter u aparatu. Električni mlinci s mlinskim kamenovima su, zahvaljujući mogućnosti odabira finoće mljevenja, prikladni i za sve druge vrste kave kao što je turska, francuska i sl.

Cijene mlinaca s konusnim kamenovima se kreću od 500 do 1 200 kn i više.


Mlinci s noževima

Mlinci za kavu s noževima melju kavu uz pomoć rotirajućih noževa koji se okreću vrlo velikom brzinom (20 000 okretaja/s). Ovi mlinci su jeftiniji i izdržljiviji od kamenih mlinaca za kavu, ali nisu prikladni za pripremu nekih vrsta kave.

Naime, kava samljevena u mlincu s noževima sadrži čestice kave različite veličine, a budući da svaka metoda pripreme kave traži "svoju" finoću mljevenja kave, ovaj nedostatak može predstavljati veliki problem. Mlinci s noževima su naročito neadekvatni za pripremu espressa zato što bi se većim česticama neravnomjerno mljevene kave u espresso aparatu mogao začepiti filter.

Kava mljevena u mlincima s noževima će Vam savršeno odgovarati ukoliko preferirate pripremati kavu u aparatu za filter kavu. Cijene mlinaca za kavu s noževima se kreću od 120-400 kn .


Fotogalerija – Mlinci za kavu















Tablica za i protiv – Mlinci za kavu

Mlinci s mlinskim kamenovima Mlinci s noževima
Prednosti Jednolika granulacija Robustnost, otpornost, niža cijena
Nedostatci Viša cijena Neprikladan za pripremu espressa
Cijena: 500 – 1200 kn 120 –  400 kn







Zpět na hlavní stránku ...

Naš savjet:
Želite kupiti aparat za kavu, ali nemate dovoljno gotovine? Povoljan zajam možete zatražiti kod Crediale.com